Leiderschap versus dominantie
De laatste paar jaar zie je binnen de horsemanship wereld in Nederland verschillende wensen en ideeën ontstaan in de manier van werken, communiceren met het paard.
Super!! ontwikkeling is een groot goed en creëert nieuwe inzichten,
vooral positief belonen en zonder druk werken zijn veel gehoorde wensen van mensen in de paardenwereld.
Wanneer je begint met het werken met je paard op basis van communicatie en vertrouwen (ipv controle nemen vanuit monoloog met pijn en angst, oftewel werkt vanuit straffen en corrigeren met kracht en pijnprikkels)
zal je in eerste instantie als mens vooral druk bezig zijn met de basis;
Hoe kan je het paard zonder (onnodig) veel druk en in ontspanning leiden, dat wil zeggen, zowel aan de linker en -rechterkant het paard bewegen in stap, draf, galop, linksom en rechtsom, van hand veranderen, achterwaarts, zijwaarts, voor en achterhand verplaatsen en uiteraard halthouden.
Kan je ook duidelijk het kader van veiligheid aangeven in opbouwende energie en fysieke hulpen? Wat als een paard over je heen wilt lopen? Of naar je wilt bijten, steigeren of schoppen?
Ben je klein, zacht en snel genoeg, maar toch ook duidelijk genoeg, voor jouzelf en het paard.
Vergeet niet dat het paard al deze dingen al kan, in principe in perfectie.
Alleen dan normaal gesproken onderling met soortgenoten!
Aangezien wij geen soortgenoten zijn, sterker nog, wij vanuit nature een mogelijke levensgevaarlijke bedreiging van het leven van een paard zouden kunnen zijn, is het aan ons om het paard te leren te begrijpen, ons aan te passen aan de manier van communiceren via lichaamstaal en energie zodat het paard ons begrijpt en zal vertrouwen.
Dan kan je het paard vragen/vertellen te volgen, dat wat ie allang kent en kan, ook samen met jou te doen.
Aangezien wij met onze hersenen de capaciteit hebben om bewust en rationeel onszelf iets te leren (binnen de Franklin Method Equestrian via E.P.I.C, zie:
https://www.naturalhorsemanshipgelderland.com/franklin-method-equestrian-les )
zijn wij steeds in staat om onszelf te bekwamen en te verbeteren in die communicatie,
vanuit de gedachte om met steeds minder en kleinere hulpen de connectie en het vertrouwen verder te ontwikkelen.
Wanneer je genoeg geoefend hebt in je tempo, richting, positie, timing, hulpen, intentie en focus in bovenstaande bewegingen, zal je ondertussen ook veel geleerd hebben over het gedrag en de communicatie van jouw paard;
Hoe het paard beweegt in de verschillende bewegingen, wanneer je te snel of teveel vraagt, wanneer de focus van het paard niet meer op jou gericht is, hoe je het paard gerust kan stellen, hoe je een speelse energie kan opwekken.
Je gaat je spectrum van communicatie, techniek en gevoel voor jou als mens/ruiter en daarmee ook de connectie en dialoog tussen het paard en jou verkennen en elkaar leren te begrijpen, elkaars grenzen aftasten, jouw eigen grenzen en die van het paard apart, zowel mentaal als fysiek.
Met elke stap die je neemt waarin je leert, of de ervaring nou in jouw perceptie positief of negatief is, mentaal of fysiek, zal je samen leren, soms is het maar 1%, 1 klein stapje, maar juist al die kleine stapjes, puzzelstukjes an sich, creeren een volledige weg, een mega puzzel, waar binnen jij en jullie je samen kunnen bewegen en zijn.
Je krijgt meer en meer gevoel met die weg, jij en jullie weten je daar makkelijker over te bewegen.
Dan kan je kijken of je dit zonder fysieke connectie van onze graag controlerende en vasthoudende handen, dus zonder touw of teugels ook met elkaar kan.
Hoe lang is de connectie mogelijk, op welke afstand?
Tijdens het werken in liberty (zonder touw of teugels) zal je in het begin tegen veel nieuwe mogelijkheden en grenzen aanlopen, het ontbreken van de fysieke connectie lijn geeft een veel groter kader, waarin je uitgenodigd wordt om jezelf nog meer in de ruimte te bewegen en bewust te zijn van jouw ruimte, die van het paard en die van het kader.
Je tempo, richting, positie, timing, hulpen, intentie en focus, waar je eerst zo hard op geoefend hebt, lijken wellicht weinig waard te zijn in het begin.
Je zal met nieuwe tactieken moeten komen om de elementen weer naar communicatie en connectie weten te brengen.
Soms een stapje maken wat misschien nog wel kleiner is dan de kleine stapjes die je eerder gemaakt hebt.
In dit spel, deze nieuwe weg van ontdekken, waarbij je gelukkig terug kan blijven vallen (zeg maar stappen ;)) op je solide basis,
ligt een enorm mooie kans om op een ander niveau te gaan communiceren en te connecten met je paard.
Je hebt al geleerd wanneer het paard nee of ja zegt, waar je paard de discussie misschien probeert aan te gaan, en als het goed is, jij hebt geleerd de discussie niet te voeren, of zelfs voor te zijn.
Je weet wat de emoties en gevoelens van je paard zijn en wat jouw eventuele invloed daar op kan zijn.
Nu er letterlijk fysiek meer ruimte is voor communicatie, kan je in die ruimte de connectie behouden en zelfs vergroten,
door het paard nog meer ruimte te geven, letterlijk in het kader van de bak o.i.d., maar vooral mentaal,
ga jij maar eens een fijn antwoord vinden op een nee of discussie waardoor je op nieuwe gesprekken uit gaat komen, er dingen kunnen gebeuren waar je van te voren nog niet over nagedacht had.
Kan de energie nog veeeeel kleiner, of enorm veel hoger, wat doet dat fysiek, met de beweging, laat je paard jouw dingen zien die je nooit had verwacht of had gezien,
(onze welsh kan een gigantisch mooie capriole in vrijheid, wanneer die veel energie heeft en wat trots, maar geirriteerd is)
puur vanuit zichzelf,
Je voelt waarschijnlijk al aan hoe geweldig mooi en interessant dit is en kan zijn,
maar ook misschien een bepaalde voorzichtigheid, of spanning met dit onbekende en meer extremere samen zijn en bewegen.
Nu we op dit punt zijn aangekomen, is het wellicht ook duidelijker waarom ik voor deze specifieke opbouw kies in het werken met paarden en niet begin met dit laatste (werken in vrijheid/ werken zonder de basis eerst te leren als mens),
niet dat niet kan, is soms ook zeker leuk en interessant om eens mee te beginnen, maar vergeet die o zo belangrijke basis niet, waarin jullie beiden en samen, veilig, ontspannen en via een helder plan kunnen samen zijn.
Je realistisch leert kijken naar jouw eigen kennis en kunde over je paard en daarmee de communicatie, energie.
Hoe je leert omgaan met vroege signalen, hoe te reageren op onverwachte en/of gevaarlijke situaties,
maar vooral ook hoe je met respect voor elkaars grenzen (die van het paard zijn heel belangrijk, maar die van jou net zo!) stappen maakt in de niet perse natuurlijke samenwerking en niet standaard communicatie van soort naar soort.
Betrouwbare communicatie en voorspelbare connectie in handelen en zijn geeft het vlucht en -prooidier paard ( maar ook voor jou als mens) een solide basis voor het leiden en volgen van elkaar, het samen zijn in communicatie en ontspanning.
Vanuit die basis kan je veilig en met een terugval basis experimenteren en grenzen verleggen.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen hebben?
Mail dan naar Bob11180@gmail.com
Of app naar 06-15304893
Uiteraard is er tijdens een les of workshop ook altijd ruimte om deze onderwerpen te bespreken.