LEREN OMGAAN MET PAARDEN EN PAARDRIJDEN
TRUE HORSEMANSHIP
LEREN PAARDRIJDEN
Wanneer de mens ooit ‘besloten’ heeft om op de rug van een paard te gaan zitten en zichzelf te leren paardrijden, daar kan men slechts over gissen. Maar ik kan mij zo voorstellen, dat toen de mens zich eenmaal fatsoenlijk op twee benen kon voortbewegen, de mens ook behoefte kon voelen om verder en sneller afstanden te gaan afleggen. En dat zo het leren paardrijden is ontstaan.
OP DEZE PAGINA
DE EERSTE MENS
Deze allerallerallereerste mens was de enige echte grondlegger van het Natural Horsemanship. In die tijd zal die persoon misschien net een touw hebben gehad, maar wellicht heeft die persoon zijn kans schoon gezien en is hij/zij gewoon op de rug van een paard gesprongen (paarden waren in die tijd ook nog eens veel kleiner, meer het maatje pony) en is het leren paardrijden als vanzelf ontstaan.
LEREN PAARDRIJDEN: een kwestie van observatie
Na heel wat waarschijnlijk verkeerd gelopen pogingen zal die eerste mens, door het gedrag van het paard te bekijken en te bestuderen, erachter zijn gekomen hoe paarden zich gedragen en met elkaar omgaan. Leren paardrijden is dus ook leren kijken naar paarden en paarden leren aanvoelen. Zo leren we paardrijden door bijvoorbeeld dichterbij het paard te kunnen komen, door er uiteindelijk op te kunnen klimmen. En al het leren paardrijden gaat gepaard met een eerste poging om paardrijden te ondernemen.
DE EERSTE PAARDENFLUISTERAAR
Ik kan mij levendig voorstellen dat die eerste pionier een ‘paardenfluisteraar’ werd. Met zijn nieuwsgierigheid, zijn sterke wil en zijn doordachtzaamheid, heeft hij zich toegelegd op de gedragskunde van paarden. Leren omgaan met paarden is daarom ook: hun taal leren te begrijpen, te verstaan en wellicht ook te ‘spreken’. En dit alles puur met het doel van het paard te berijden te kunnen bereiken.
LEREN OMGAAN MET PAARDEN: een kwestie van de natuur aanvoelen
Er waren vroeger nog geen boeken, dvd’s over hoe te leren paardrijden of hoe om te gaan met paarden, over welke dressuur oefeningen. Er waren geen ruiterbewijzen, geen zadels, geen bitten, noch paardrijbroeken etc. Er was puur die ene eerste persoon en dat paard en zijn kudde. Het kan haast niet anders dan dat de nauwe verbintenis met de natuur van de mens toendertijd, er voor gezorgd heeft dat die persoon zo in contact en in vriendschap kon komen met een paard dat hij of zij er op kon klimmen.
LEREN OMGAAN EN PAARDRIJDEN ZONDER DWANG OF PIJN
Toen die eerste mens aan het leren paardrijden was, waren geen hulp- of dwangmiddelen beschikbaar, dus ik geloof ook niet dat die persoon door middel van dwang of pijn dat paard iets geleerd of zelfs ‘getemd’ heeft. Waarschijnlijk is het vanuit de pure en logische natuurlijke verbintenis met het paard en de natuur geweest, dat het hem gelukt is om het paard te berijden. Daarmee was die eerste mens die aan paardrijden deed, ook degene die de eerste studie uitvoerde naar het Natural Horsemanship.
INSPIRATIE
De hierboven omschreven gedachten over het omgaan met paarden en later het paard te berijden, geven mijzelf ook de natuurlijke kracht en bevestiging over hoe ik met paarden -maar dus ook met de natuur en ook met mijn medemens - wil omgaan; True Horsemanship. Vanuit nieuwsgierigeheid en vanuit het zien van de schoonheid en de eigenheid van de natuur. Om van daaruit met paarden te willen samenwerken, en hen te mogen berijden.
Als jij dit ook wil leren, lees dan verder onder: